Trick or Treat. Halloween tuż tuż. A może warto w tym roku zrobić jego zdrowszą wersję? FILM.
Dzisiaj mam dla was, trzy fajne zdrowe i owocowe przekąski na Halloween. Mimo, że w tym roku nie wybieram się nigdzie, w tym czasie mam w planie nasłoneczniać się w ciepłych Włoszech zwiedzając Pompeje i kto wie co jeszcze.. teraz wiem, że przyszłe Halloween bez tych przekąsek to już nie będzie to samo. Po prostu są przepyszne i chciałam was o tym przekonać i zachęcić do wypróbowania. Mam nadzieję, że mi się uda. Halloween wcale nie musi być niezdrowe. Zapraszam po przepisy. Oczywiście wszystko dokładnie, jak zrobić przekąski, możecie zobaczyć na filmie. 🙂
3 zdrowe owocowe przekąski na Halloween
1.Mandarynkowe dynie

mandarynka
seler naciowy
Obieram mandarynkę. Wybieram dość cienką nać selera, przekrajam ją wzdłuż na pół, a następnie przecinam w poprzek. Powstaje mi mały paseczek selera. To będzie ogonek mandarynkowej dyni. Wkładam go do środka mandarynki, tak aby lekko wystawał z niej. I gotowe. Smacznego!
2. Kokosowe duszki
banan
miąższ z kokosa, ewentualnie gęsta część z puszki kokosowej
wiórki kokosowe
rodzynki
Przekrajam banana na pół, nadziewam go na wykałaczkę lub patyczek. Jeśli chcesz zrobić banany dla dzieci polecam ci patyczki od lodów, będą zdecydowanie bezpieczniejsze. Teraz obtaczam banana w kokosie, następnie w wiórkach, a oczy robię z rodzynek. Smacznego!
3. Jabłkowe Zombie
jabłko
masło orzechowe
płatki migdałowe
Przekrajam jabłko na pół, odcinam twardą część z nasionami. Kładę główką do góry. W połowie delikatnie robię nacięcie od góry jabłka, a następnie w poziomie, tak aby się przecięły. Z tyłu odcinam nadmiar jabłka. Środek smaruję masłem orzechowym i nadziewam jabłko płatkami migdałowymi. Wszystko dokładnie pokazałam w filmie. Smacznego!
I który smakołyk wam się spodobał? Według mnie wszystkie są niesamowite, jednak te kokosowe duszki, najbardziej porwały nasze kubki smakowe. Po prostu rozpływają się w ustach. Serdecznie wam polecam wypróbowanie tych przekąsek. Dajcie mi znać koniecznie jak wam wyszło i czy gościom smakowało.
Buziaki, Magda:)