Pyszne letnie surowe ciasto malinowe z musem orzechowym

20
Lubię eksperymentować w kuchni i lubię zdrowo jeść i zjeść. Teraz jest szczególna okazja do wszelkich prób, bo mamy owoców pod dostatkiem, maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, zaraz jagody. Ach… żyć nie umierać! ♥ Z surowymi ciastami (jakkolwiek dziwnie to dla was brzmi) działam już od jakiegoś dłuższego czasu. I co, krótko mówiąc pokochałam je za ich prostotę, szybkość i przede wszystkim niebiański smak. Każde takie ciasto jest po prostu pyszne.

Co to znaczy surowe ciasto? Jest to ciasto, którego ani się nie piecze, ani nie gotuje. Surowe? Tak, ale nie wyobrażaj już sobie jedzenia mąki z surowymi jajkami, może i by to się jakość ugryzło, ale to nie to. W surowym cieśnie nie ma ani mąki, ani jajek, jest bezglutenowe i bardzo baardzo zdrowe. Chyba nie ma nic zdrowszego, jeśli mówimy o niezdrowych kalorycznych przekąskach.

Jeśli tak jak mnie nudzi was rutyna w kuchni i chcecie spróbować coś ciekawego? Spróbujcie tego przepisu.

CIASTO MALINOWE Z MUSEM ORZECHOWYM

Potrzeba:

spód:
– 168 g daktyli (wczesniej namoczonych)
– 90 g zmielonych orzechów migdałowych
góra:
– garść malin
środek:
– 255 g mix orzechów nerkowca i orzechów pekan (wcześniej namoczonych)
10 g wiórek kokosowych
– 80 g wody
-10 kropel ekstraktu waniliowego

Opis przyrządzenia:

1. 15 minut przed rozpoczęciem robienia ciasta moczę daktyle i orzechy.
2. Najpierw robię spód. Blenduję daktyle i zmielone migdały
3. Dość lepką masę wykładam do uprzednio wyłożonej papierem formy. Masa daktylowa ma być lepka, ale powinna bez problemu odchodzić od rąk.
4. Teraz robię mus orzechowy. Blenduję wraz z wodą i wiórkami kokosowymi wcześniej namoczone orzechy. Do smaku dodaję ekstrakt waniliowy, ale to już opcjonalnie.
5. Całą masę przekładam do formy. Masa ma być kremowa. Jeśli jest zbyt sypka dolejcie wody.
6. Teraz część dająca najwięcej fanu. 🙂 Dekoruję ciasto malinami. Pewni niedługo będzie mi w tym pomagała córka.:) Oczywiście zamiast malin można położyć inne owoce albo zrobić mixa. O tak mix. Muszę spróbować:)
7. Prawie gotowe ciasto wkładam do lodówki na minimum 30min-1h. Może nawet poleżeć w lodówce całą noc, nic mu się nie stanie, a obiecuję, że będzie mega pyszne.:)

Smacznego!

1 1a 2 3 5 4 7 9 10 12 13 14 15 16 17 19 20 21
Pisząc ten wpis, po moim cieście pozostało już tylko wspomnienie, tak szybko znika. 🙂 Jeśli spróbujecie, obiecuję wam, że kiedyś po niego znów wrócicie. Lubicie zdrowo eksperymentować w kuchni??

Miłego dnia,
buziaczki,
Magda :*

Written By
More from Magda

11 miesiąc życia dziecka. Rozwój nabiera tempa…

[płaszcz: Orsay, zegarek: SLAP Watch] 11 miesięcy stuknęło mojej córce już prawie...
Read More