Pyszne makowe kulki mocy, trufle bez sprzętu w 15 minut

Na instagramie obiecałam napisać ten przepis, więc niech leci w świat. Te kulki robi się naprawdę w 15 minut i nie potrzeba do niego żadnego sprzętu oprócz ostrego noża. Oczywiście, że sycą, są bardzo zdrową wersją tradycyjnych przysmaków i nie trzeba ich gotować, piec ani smażyć. Oczywiście trzeba pamiętać, że to jest przekąska i jako przekąskę należy je traktować. Pyszną przekąskę wartą grzechu. 🙂

Zalety maku: bogaty w witaminy A, D, E, C; posiada mnóstwo wapnia, jak również m.in. żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

MAKOWE KULKI MOCY

Potrzeba:
20 daktyli
100 g wiórki kokosowe
4 łyżki masła orzechowego
30 g maku

Opis:
Daktyle pokrój na bardzo małe kawałeczki i mocz w wodzie przez 10 minut. W między czasie do miski wsyp wiórki kokosowe, mak, wrzuć na nie masło orzechowe, następnie odsączone z wody daktyle. Wymieszaj wszystko dokładnie dłońmi. Konsystencja ma być dość gęsta i lepka.* Następnie uformuj kuleczki. Wsadź naczynie z kulkami mocy do zamrażarki na 10 minut jeśli chcesz aby były bardziej twarde. ale możesz jeść je i podawać gościom od razu. Ja lubię bardziej twarde.
*Jeśli konsystencja wyda się za sypka dorzuć więcej daktyli, a jeśli za lepka dodaj wiórki kokosowe.

Jeśli tylko masz wszystkie składniki w domu i niespodziewanych gości za 15 minut to polecam je z całego serca.

Ja takie kulki mocy zabieram ze sobą w każdą podróż. Kiedyś pisałam wam, że to nasz słodki podróżniczy rytuał. Takie kulki mocy, to również świetna przekąska na lot samolotem i szczególnie z dziećmi. 🙂
Przetestujcie same. Wtedy się przekonacie na własnej skórze.

Ps. Zapraszam Was do obserwowania mojego profilu na instagramie oraz do polubienia NOWEGO fanpage na faceboku – Wibracje Szczęścia. A jeśli uznasz, że wpis jest ci pomocny i wartościowy, podziel się nim ze znajomymi. Dziękuję.:*

Miłości i Radości, Magda

Written By
More from Magda

PROJEKT 333 – podsumowanie, czyli czego się nauczyłam

Bałam się spróbować tego wyzwania, bałam się, że jak wiele razy wcześniej...
Read More