5 przepisów na surowe przekąski na Halloween

Wielkimi krokami zbliża się ulubione przez wiele osób w ostatnich czasach Halloween. Z tej okazji przygotowałam dla was spis 5 fajnych smakołyków, które mogą umilić wam i waszym znajomym czas imprezy halloweenowej.

Halloween wgryzło się już chyba w naszą kulturę na stałe. Nie ukrywam, że mnie również to nie przeszkadza, zawsze kolejna okazja do spotkania się ze znajomymi i zabawy. Choć w tym roku prawdopodobnie na żadnej imprezie nie będziemy, bo planujemy podróż w tym czasie, to pomyślałam, że wam przyda się trochę inspiracji, a ja będę mogła z nich skorzystać za rok.
Zapraszam na 5 pysznych, wegańskich i oczywiście surowych RAWprzepisów na Halloween. Oczywiście przepisy nie są moje, a klikając na nazwy zostaniecie przekierowani do oryginalnego przepisu. Dodatkowo w składzie kilku z nich jest olej kokosowy, jeśli go nie używacie jak ja, można go pominąć (w niektórych niestety się nie da), zarówno olej jak i przepis i znaleźć taki który wam odpowiada. 🙂

SUROWE PRZEKĄSKI NA HALLOWEEN

1. MINI DYNIOWE CIASTA Z OWOCAMI GOJI


źródło: http://deviliciouslyraw.com

Potrzeba:

Dolna warstwa:
1 kubek orzechów pecan
½ kubka płatków zbożowych
10 – 12 miękkich daktyli
1 łyżeczki oleju kokosowego
½ kubek kakao
1/4 cup kasza gryczana, namoczona i odwodniona
1/8 kubka filtrowanej wody

Druga warstwa:
1 kubek miękkich daktyli
½ kubka owoców goji
3/4 kubka filtrowanej wody

Warstwa dyniowa:
⅔ kubek miękkich daktyli + ¼ kubek filtrowanej wody
2 kubek pokrojonej surowej dyni
½ kubka schłodzonego pełnego tłustego mleka kokosowego
Polewa: ½ łyżeczki przyprawy dyniowej, ¼ łyżeczka cynamonu, ¼ łyżeczka mielone goździki, ⅛ łyżeczka gałki muszkatołowej

Opis:

Dół:  wszystkie składniki włóż do melaksera wyposażonego w ostrze S i tnij składniki, aż powstanie lepkie ciasto. Wyjmij ½ szklanki z mieszaniny i odstaw. Resztę rozłóż równomiernie do wyłożonej pergaminem foremki.
Druga warstwa: umieść wszystko w blenderze i mieszaj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wlej na dolną warstwę i  włóż do zamrażarki, podczas robienia trzeciej warstwy.
Trzecia warstwa: wymieszaj w melakserze wszystkie składniki z wyjątkiem mleka kokosowego i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie przy uruchomionym procesorze dodaj mleko kokosowe i dobrze wymieszaj. Wlej na poprzednią warstwę i mroź przez 4 godziny. Gdy ciasto zostanie zamrożone, można wyjąć go z firmy. Wylać roztopioną czekoladę na wierzchu ciasta, dodać małe kule (wykonane z mieszaniny podstawowej) i zamrozić lub schłodzić. Smacznego!

2. KRWISTE MUFFINY


źródło: https://www.elephantasticvegan.com

Potrzeba:
  • 1 kubek mrożonych malin
  • 1 łyżeczka syropu ryżowego, klonowego lub z agawy
  • 1 kubek + 3/4 kubka (150g + 100g) gotowanej wegańskiej czekolady
Opis:

Ogrzej mrożone maliny, aż będą miękkie i zacieraj je aż nie będzie już dużych kawałków, następnie dodaj syrop ryżowy. Odłóż mieszaninę do ostygnięcia. W podwójnym kotle roztopić 1 filiżankę czekolady. Następnie umieść 1 i 1/2 łyżeczki stopionej czekolady w foremki do muffinek i odchyl je tak aby czekolada rozlała się po bokach i włóż do lodówki na kilka minut, aby czekolada stwardniała. Następnie roztop 3/4 filiżanki czekolady wegańskiej w podwójnym garnku. W między czasie dodaj łyżeczkę malinowego farszu do każdej muffinki. Kiedy czekolada się roztopi polej nią malinowy farsz. Włóż do lodówki aby stwardniało tak na około 5 minut. Gdy czekolada jest twarda ostrożnie wyjmij wkładki i zajadaj. Smacznego!


źródło: http://wallflowerkitchen.com

Potrzeba:

Biała czekolada: 120 ml lub 1/2 kubka oleju kokosowego
75 g 1/2 kubka nerkowców, 1 łyżeczka syropu z agawy lub innego słodziwa, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka surowego mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego

Jagodowe nadzienie: 30 g 1/4 kubka owoców goji, 35 g 1/4 kubka świeżych jagód, 30 g 1/4 kubka nerkowców, 2 łyżeczki surowego mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Opis:

Do tego przepisu potrzebne będą foremki w kształcie czaszki. Wymieszaj wszystkie składniki na białą czekoladę w blenderze lub melakserze aż powstanie gładka masa. dodaj trochę mleka jeśli trudno jest ją wymieszać. W melakserze wymieszaj wszystkie składniki na jagodowe nadzienie do uzyskania gęstego sosu. A następnie napełnij formę do około 1/3 długości biała czekoladą i zamroź kilka minut. Następnie nałóż około 1/3 łyżeczki sosu jagodowego na środek formy i zamroź na 10 minut. Teraz napełnij resztę formy białą czekoladą i zamroź lub schładzaj przez co najmniej 30 minut. Będzie okej w temperaturze pokojoej przez około 15 minut potem zacznie się roztapiać. Smacznego!

4.  SUROWE WEGAŃSKIE KARMELOWE JABŁKA


źródło: http://www.veganfamilyrecipes.com

Potrzeba:

  • 6 ulubionego rodzaju jabłek,
  • 6 patyczków
  • papier woskowy
Dip karmelowy
  • 4 duże daktyle
  • 1 gałazka wanilii (ewentualnie ¼ to ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 4 łyżeczki niesłodzonego mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
Posypka
  • Zmiażdżone orzechy (migdały, orzechy laskowe, płatki kokosowe)
Opis:

Umyj jabłka i wytrzyj do sucha. Usuń łodygi i powkładaj w nie patyczki. Umieść arkusz papieru woskowego na dużej tacy tak aby jedno jabłko nie dotykało drugiego. Przygotuj karmelowy sos, mieszając wszystko w melakserze do uzyskania gładkiej masy. Rozprowadź karmel ja jabłku przy użyciu małego noża. Obsyp jabłko w wybranej przez siebie posypce i odłóż na papier woskowy. Powtórz czynność ze wszystkimi jabłkami, a następnie umieść je w lodówce przez co najmniej 10 minut. Im dłużej zostawisz je w lodówce, tym dłużej pozwolisz karmelowemu sosowi się utwardzić i uzyskasz bardziej gęstą karmelową konsystencję. Przechowuj jabłka w lodówce i jedz w ciągu 5 dni. Smacznego!

5. PALCE WIEDŹMY


źródło: http://www.forkandbeans.com

Potrzeba:

  • 2 daktyle,
  • 1/3 kubka surowych orzechów włoskich
  • 1/3 kubka surowych migdałów
  • 1/3 kubka surowych nerkowców
  • 1 łyżka surowego kakao
  • 4 surowe migdały, pokrojone na pół (lub płatki migdałowe)
Opis:

W melakserze zmiksuj daktyle i wodę aż postanie szorstka pasta, a następnie dodaj orzechy i kakao. Zmiksuj aż powstanie masa ciastowa. Używając łyżeczki nabieraj masę i formuj kształt palców u rąk, a następnie umieść kawałek migdałka na czubku palca tworząc paznokieć. Chłodź przez 15 minut lub od razu jedz. Smacznego!

I który przepis wam się najbardziej spodobał? Mnie dyniowe ciasto i palce wiedźmy. Chętnie je wypróbuję. Mam nadzieję, że przepisy zainspirują was do samodzielnego stworzenia własnych RAWsłodkości na nadchodzące Halloween.

W taki razie jedyne co mogę wam życzyć to niesamowicie smacznej Upiornej Imprezy!:) A za tydzień na moim kanale Youtube – sweetrawstyle pojawi się przepis z owocowym przekąskami na halloween, więc subskrybujcie kanał i bądźmy w kontakcie.

Pozdrawiam, Magda:)

Written By
More from Magda
Intuicyjny placek ze śliwkami na surowo
LUBICIE PLACKI ZE ŚLIWKAMI? 😊 ostatnio zaczytujemy się w muminkach i tam...
Read More