Jak zrobić mleko migdałowe?

Domowe mleko migdałowe….. Gdy pierwszy raz poznałam jego smak, od teraz nie mogę się bez niego obejść.

Mleczne śniadania odeszły u mnie w niepamięć już kilka lat temu, gdy przestałam pić mleko, potem od czasu do czasu kupowałam jakieś mleko roślinne z jak najlepszym składem i robiłam sobie takie mleczne śniadanka. Jednak nigdy nie podjęłam się zrobienia swojego własnego napoju roślinnego. W końcu to zrobiłam. I nie żałuję.

Własne domowe mleko roślinne robi się banalnie prosto, a smak tego migdałowego, bo narazie go wypróbowałam jest niesamowity. Mleko migdałowe jest pyszne, tłuściutkie i lekkie, i oczywiście zdrowe. Można go użyć do porannej „owsianki”, do smoothie, czy nawet do jakiegoś ciasta. Zobaczcie przepis i śmigajcie do sklepu po migdały, bo warto.

Mleko migdałowe

Potrzeba:

250 g migdałów
600 g wody
3 daktyle

Opis:

Dzień wcześniej z samego rana namaczam migdały. Kolejnego dnia po 24 godzinach wylewam wodę z migdałów i wrzucam je do blendera wraz z daktylami i zalewam wodą. Blenduję aż uznam, że wszystkie składniki dobrze się rozdrobniły. Następnie na misce rozkładam ścierkę bądź cienką pieluszkę tetrową i przelewam na nią całą zawartość blendera. Później ściskając ścierkę odsączam z niej mleko migdałowe. Z pulpy migdałowej robię ciasto lub ciasteczka, a mleko używam do musli lub smoothie. Tadam.:)

Smacznego!

To jest pierwsze mleko roślinne, które zrobiłam i bardzo mi posmakowało, dlatego chciałam się tym przepisem z wami podzielić. Mam nadzieję, że i wam posmakuje.  Do tego rawnola, czyli surowa granola, owoce i mamy przepyszne i sycące śniadanko.

Niebawem pokażę wam również przepis na moją ulubioną rawnole i pomysł na pulpę migdałową. I ośmielę się napisać, że będzie pysznie.:)

Miłego dnia, buziaki, Magda :*

Written By
More from Magda

Dążenie do celu jest ważniejsze niż sam cel. Skąd brać motywację?

Styczeń to miesiąc dedykowany nowym celom, planom, postanowieniom. Sama uwielbiam o robić,...
Read More