Ciasto nektarynkowe

Każdy lubi słodkości. W gruncie rzecz jesteśmy słodkolubnymi istotami. Tak nas stworzyła natura, dlatego też tak bardzo lubimy owoce. 😀

ale dziś nie o owocach, choć owoc w cieście jest, ale można go dowolnie zmieniać w zależności od upodobań. Mam dla was przepis na przepyszne ciasto nektarynkowe.

Zapraszam was na przepis.

Czekoladowe ciasto nektarynkowe

Potrzeba:

dół:

145 g daktyli (daktyle pokrój i mocz przez 1 h, )
50 g złotego siemienia lnianego (wcześniej zmielonego)
20 g kakao

30 g zmielonych nerkowców
20 g zmielonych migdałów
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu

środek:

15g daktyli z dolnej części ciasta plus woda z moczenia daktyli (łącznie 60 g)
24 g tahini lub masła orzechowego
2 łyżki kakao

góra, dekoracja:

2 nektarynki pokrojone w plasterki i
wiórki kokosowe

Opis:

Połącz w misce ze sobą wszystkie składniki dołu ciasta (odstaw 15 g moczonych daktyli i nie wylewa wody z ich moczenia) i wyłóż na blaszce wyłożonej papierem. Rozłóż równomiernie i dognieć mocno do blachy.

Aby zrobić polewę zblenduj pozostałe 15 g daktyli z wodą z moczenia daktyli i wiórkami kokosowymi i dodaj do tego ulubione masło orzechowe (ja akurat dodałam tahini, bo pyszne i zdrowe😎) i kakao. Wszystko dokładnie zmieszać i wyłóż na dół ciasta.

Górę udekoruj plasterkami owoców i posyp wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać czy wam smakowało. Jestem bardzo ciekawa waszego zdania. A jeśli chcecie więcej takich przepisów również piszcie. Bardzo ważna jest dla mnie wasza odpowiedź zwrotna. Dziękuję że jesteście. Życzę wam miłego zajadania się ciachem.

Pozostańcie w zdrowiu, spokoju i szczęściu.
Miłości i radości, Magda

Written By
More from Magda
Miłe wspomnienia do nas wracają
Mam dwa główne wspomnienia z dzieciństwa związane z moimi rodzicami. Pierwsze to...
Read More