Spróbujecie mojej wersji Rafaello a rozpłyniecie się na 1000 kawałków. Obiecuję.
To ciasto jest bardzo pyszne, słodziutkie, kremowe, no po prostu niebo w gębie. I pomyśleć, że do tego zdrowe. Serio. 🙂 Przecież nie przedstawiłabym wam nic innego.:)
Epickie RAFAELLO
blacha: 24 cm czas: 20 minut
Potrzeba:
dół:
105 g moczonych wcześniej daktyli
30 g wiórków kokosowych
20 g zmielonych migdałów
nadzienie:
180 g nerkowców
1 duży mrożony banan
3 łyżki wody kokosowej
73 g miążu kokosa (może być z puszki)
Opis przyrządzenia:
Do blendera wrzucam daktyle, wiórki i migdały, blenduję i powstałą masę składam na dno blachy do ciasta. (Aby łatwiej później odchodziło ciasto, blachę wykładam papierem do pieczenia. dodatkowo polecam blachę z odpinanym bokiem:))
Teraz aby zrobić pyszne kokosowe nadzienie, w blenderze najpierw rozdrabniam nerkowce, a następnie dorzucam do nich resztę składników. I dokładnie blenduję. Może to zająć chwilę, zanim wszystkie składniki się się ze sobą połączą tworząc niesamowicie puszystą konsystencję ciasta. Okej. Teraz zostało tylko delikatnie przełożyć masę na blachę, udekorować i wstawić do lodówki na minimum około 30 minut. A potem się zajadać. :p
Smacznego!:)
I co sądzicie o takim Rafaello? Jeśli wypróbujecie to dajcie śmiało komentarz, jestem ciekawa waszych opinii. A jeśli macie jakieś pytania to też piszcie, kto pyta nie błądzi, prawda?:) A co do ciasta….Jak dla mnie jest on totalnie epicki. Hehe ostatnio bardzo polubiłam te dwa słowa “totalny” i “epicki” i chyba zacznę nimi spamować czasem. A co! Bo życie przecież takie ma i powinno być, totalnie epickie!
Wspaniałego epickiego dnia Kochani!:)
Buziaki,
Magda:*