Dziś przedstawiam wam nowy przepis na surowe kokosowe ciasteczka Oreo.
Uwielbiam surowe ciasteczka. A orzechy, daktyle i kokosy to moje ulubione słodkości, więc te ciacha są baaardzo słodkie, bardzo kremowe i bardzo kokosowo-waniliowe idealne szczególnie teraz, gdy tej słodkości za oknem coraz mniej. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, na pewno wam się ten przepis spodoba. A kolejną ich zaletą, a raczej zaletą surowych przepisów jest to, że bardzo szybko je się robi. To co zapraszam na ucztę.:)

Kokosowe ciasteczka Oreo
Przepis na 6 ciasteczek
Potrzeba :
- 75 g orzechów włoskich
- 100 g daktyli
- 150 g miąższu z młodego kokosa, ewentualnie z kokosa w puszce
- szczypta wanilii
- płaska łyżeczka kakao lub karobu
- opcjonalnie np. syrop z agawy/klonowy (jeśli ktoś lubi baaardzo słodkie)
Opis przyrządzenia:
Do blendera wrzucam orzechy i lekko je miksuję, a następnie dorzucam wcześniej namoczone daktyle, karob i wszystko łączę ze sobą. Powstała masa jest dość lepka. Następnie z masy formułuję małe płaskie kółeczka, jak ciasteczka Oreo. Na jedno ciasteczko potrzeba dwóch par kółeczek.
Myję blender i przechodzę do farszu. Aby zrobić farsz, do blendera wrzucam miąższ z młodego kokosa (jeśli nie macie możliwości zakupić młodego kokosa, to można użyć takiego z puszki) i do tego szczypta wanilii. Jeśli lubicie bardziej na słodko można dolać troszkę słodkiego syropu, chociaż nie polecam, bo ciasteczka i tak będą bardzo słodkie:). I znów wszystko miksuję na gładką masę.
Teraz zostało tylko przełożyć masę na wcześniej ulepione kółeczka, przykryć drugim kółeczkiem i lekko docisnąć. A następnie włożyć do lodówki najlepiej na 1-2 godziny. A później zajadać.
Pychotka:) Polecam:)
Dodatkowo te ciasteczka Oreo są bardzo zdrowie, bo posiadają
zdrowe białka i witaminy dzięki orzechom,
zdrowe węglowodany dzięki daktylom,
no i zdrowe tłuszcze dzięki kokosowi.
Smacznego!
Jeśli wypróbujecie przepis, koniecznie podzielcie się swoimi odczuciami w komentarzach.
Aby zobaczyć inne moje przepisy zajrzyjcie tutaj.:)
Peace and Love,
Magda :*