Jabłecznik…. szarlotka… jabłka jabłka jabłka. Lubicie? Jesień i zima to w Polsce czas jabłek, a tak poza tym to z owoców u nas prawie nic nie zostało, dlatego jabłka tak rulezz no i import. 🙂
Sama bardzo lubię jeść jabłka, mają bardzo dużo wartości odżywczych, wybielają zęby, gryzienie jabłek masuje dziąsła, no i co tu mówić są naprawdę dobre.:) Oczywiście piszę tutaj tylko o surowych jabłkach. Warto jeść je codziennie, ale żeby nie wiało czasem nudą można jeść je w różnych wariantach, np. w cieście. I o tym będzie dzisiaj.
Dzisiaj chciałam was zaprosić do krainy jabłkowej rozkoszy i zaprezentować kolejny szybki, surowy i słodki smakołyk, czyli surowy jabłecznik. Jeśli lubicie jabłka i cynamon to tego przepisu nie możecie ominąć. Zapraszam.
RAW Jabłecznik
Potrzeba:
dół:
40 sztuk średnich daktyli
110 g orzechów włoskich
50 g ziarek słonecznika
pół łyżeczki cynamonu
1 jabłko
3 łyżeczki wody
góra:
2 jabłka pokrojone w talarki
Opis:
Do blendera wrzucam orzechy, słonecznik i blenduję na miał. W między czasie moczę daktyle w wodzie. Do orzechów dorzucam daktyle i blenduję dopóki składniki się nie zmieszają. Powstała masa powinna być dość lepiąca, ale również dobrze odchodzić od rąk. Wykładam ją na formę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (dół formy i boki). Teraz będę robić mus jabłkowy. Do blendera wrzucam jedno jabłko, cynamon i wlewam 3 łyżeczki wody. Wszystko blenduję i powstały mus rozsmarowuję na orzechowej podstawie ciasta. Mmmmmniam… Na zakończenie kroję 2 jabłuszka na półtalarki i układam na całym cieście i zawijam rogi masy orzechowej kładąc je na jabłkach. Odstawiam do lodówki na około godzinę, ale oczywiście można już go zajadać od razu.
Tadam!:)
Smacznego!
Fit, zdrowo, smacznie, surowo i słodko. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i chcecie bez skrupułów zjeść coś mimo, że bardzo kalorycznego, ale zdrowego, to serdecznie wam ten przepis polecam. Moja córeczka i mąż tak bardzo polubili to ciasto, że wręcz chcieli zjeść je całe na raz, takie dobre.:) Bo takie jest. Raw Jabłecznik to również świetna alternatywa dla tradycyjnych pieczonych szarlotek i jabłeczników.
Jak wam się podoba przepis? Wypróbujcie i dajcie mi znać czy wam zasmakowało.:)
Peace and love
Buziaki
Magda:*